Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Τραχανάς (σούπα)


Υλικά:

* τραχανάς ξινός
* αλάτι
* πιπέρι
* 2 κουταλιές της σούπας λάδι
* ζωμός κρέατος ή κοτόπουλου (αν υπάρχει)


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι (αν υπάρχει ζωμός από κρέας ή κοτόπουλο τον προσθέτουμε για να πάρει επιπλέον γεύση ο τραχανάς).

Μόλις βράσει ρίχνουμε για κάθε 1 lt 5 κουταλιές της σούπας τραχανά (ανάλογα και με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα) και χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο μισό.

Αφήνουμε να βράσει το μείγμα για 20 λεπτά περίπου (φροντίζοντας να μην τελειώσει το νερό) και ανακατεύουμε συχνά.

Σερβίρεται ζεστός.


Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Κεφτεδάκια τηγανητά πολίτικα


Υλικά:

* 1 kg κιμάς μοσχαρίσιος
* 7 φέτες ψωμί
* 2 αυγά
* 2 κρεμμύδια
* 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
* 1 ματσάκι μαϊντανό
* 1 ματσάκι δυόσμο
* 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
* αλεύρι


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό. Τα αναμειγνύουμε όλα μαζί και στο τέλος ρίχνουμε και το ψωμί (το οποίο έχουμε στραγγίξει).

Μετά, πλάθουμε μικρά τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε καλά και τα τηγανίζουμε.

Προσοχή: Στο τηγάνι φροντίζουμε το λάδι να έχει ήδη κάψει πριν να ξεκινήσουμε το τηγάνισμα. (Τηγανίζουμε στο μισό του ματιού).


.

Πατάτες φούρνου


Υλικά:

* 1 kg πατάτες
* αλάτι
* πιπέρι
* 3 κουταλάκια της σούπας μουστάρδα
* ρίγανη
* χυμός ενός λεμονιού
* λάδι


Εκτέλεση:

Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους μεγάλους ή μακρόστενες και τις βάζουμε μες στο ταψί (το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά).

Τις σκεπάζουμε με νερό και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,λίγο λάδι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού. (Αν έχουμε ζωμό κρέατος τον βάζουμε κι αυτόν).

Στην αρχή ψήνουμε σε σιγανό φούρνο και στο τέλος για 5 λεπτά δυναμώνουμε.

Προσοχή: Οι πατάτες πρέπει να σκεπαστούν με νερό γιατί μόνο έτσι θα μελώσουν με το ψήσιμο.


.

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Σκορδαλιά


Υλικά:

* 1 μεγάλο πακέτο ψωμί του τοστ
* 1 με 1 & 1/2 κεφάλι σκόρδο (ανάλογα με το πόσο καυτή τη θέλουμε)
* 200 gr καρύδια
* 2 κούπες λάδι
* 1/2 κούπα ξύδι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο multi το σκόρδο και στη συνέχεια το βάζουμε στο μίξερ.Μουλιάζουμε το ψωμί του τοστ σε νερό, το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε στο μίξερ,μαζί με το λάδι και το ξύδι.

Αφήνουμε το μίξερ να δουλεύει και χτυπάμε στο multi τα καρύδια.Αφού έχει ανακατευτεί καλά το μείγμα στο μίξερ, ρίχνουμε και τα καρύδια και χτυπάμε για 2 λεπτά περίπου ώστε να πάνε παντού.

.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Κοτόπιτα


Υλικά:

* 1 κοτόπουλο
* 5 κρεμμύδια ξερά
* αλάτι
* πιπέρι
* 3/4 ποτηριού του νερού λάδι
* 1 χούφτα τραχανά (γλυκό κατά προτίμηση)
* 4 αυγά
* 1 πακέτο φύλλα (10)

Εκτέλεση:

Βράζουμε το κοτόπουλο και το ξεψαχνίζουμε προσεκτικά. Τα ψαχνά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τα 5 κρεμμύδια,που τα έχουμε ψιλοκόψει,ρίχνουμε το λάδι,αλάτι,πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε και τον τραχανά και αφήνουμε να βράσουν για 15 με 20 λεπτά. Αφού κρυώσει το μείγμα μας χτυπάμε τα 4 αυγά και τα ρίχνουμε μέσα.Ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα, λαδώνουμε ελαφρά το ταψί (μέτριου μεγέθους ταψί) και βάζουμε τα 4 πρώτα φύλλα ρίχνοντας λίγο λάδι ανάμεσά τους. Έπειτα ρίχνω τη μισή γέμιση και προσθέτω άλλα 3 φύλλα ρίχνοντας λάδι πάνω από το καθένα.Μετά ρίχνω την άλλη μισή γέμιση και στρώνω με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα 4 φύλλα.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο (έχουμε προθερμάνει για 5 λεπτά στους 200 βαθμούς).

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα


Υλικά:

* 1 ποτήρι του νερού φυτίνη
* 1 ποτήρι του νερού γάλα
* 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
* 6 αυγά
* χυμός ενός λεμονιού
* 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
* 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο
* 600 gr αλεύρι No1
* ζάχαρη άχνη για το τελείωμα (πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στο μίξερ το οποίο ξεκινάει να δουλεύει τη φυτίνη και τη ζάχαρη. Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάμε σε 2 ξεχωριστά πιάτα.

Προσθέτουμε στο μίξερ πρώτα τους κρόκους,τα χτυπάμε για λίγο και μετά προσθέτουμε τα ασπράδια.Στο μεταξύ λιώνουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και το κρεμόριο στο γάλα.

Βάζουμε και το αλεύρι στο μίξερ και στη συνέχεια βάζουμε το γάλα και το χυμό λεμονιού που 'φτιάξαμε' πριν. Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά (σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά) περίπου στους 200 βαθμούς.

Όταν κρυώσει το βγάζουμε από τη φόρμα και ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη άχνη.


Μηλοπιτάκια



Υλικά:

* 1 ποτήρι νερού αραβοσιτέλαιο
* 3/4 του ποτηριού άσπρο κρασί
* 1/2 kg αλεύρι φαρινάπ
* 3 μεγάλα μήλα ραντισμένα με κονιάκ
* 1 φλυτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
* 1 φλυτζάνι σταφίδες
* 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
* 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Ζύμη: Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το κρασί και το αραβοσιτέλαιο και έχουμε έτοιμη τη ζύμη.

Γέμιση: Κόβουμε σε κομματάκια τα μήλα και τα αναμειγνύουμε με τις σταφίδες,τη ζάχαρη,τα ψιλοκομμένα καρύδια και την κανέλα.

Στη συνέχεια, όπως κλείνουμε τα τυροπιτάκια, παίρνουμε κομμάτια ζύμης, βάζουμε λίγη γέμιση μέσα και τη διπλώνουμε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά.

Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς (έχουμε προθερμάνει το φούρνο για 5 λεπτά περίπου).


Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Φασολάδα



Υλικά:

* 2 κούπες τσαγιού φασόλια
* 2 κρεμμύδια ξερά
* 1 κούπα του τσαγιού λάδι
* 1 pummaro
* 5 μέτρια καρότα
* 1 ματσάκι σέλινο
* πιπέρι
* αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα φασόλια. Μόλις βράσει το νερό τα στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά.

Μετά, βάζουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας και μόλις το νερό βράσει χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν για 1 ώρα.

Στη συνέχεια,ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σέλινο, κόβουμε σε φέτες τα καρότα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με λίγο πιπέρι και τα αφήνουμε για μισή ώρα.

Μετά, ρίχνουμε το pummaro και το αλάτι και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρατηρούμε να μην τελειώσει το νερό στην κατσαρόλα, γι'αυτό και μαγειρεύουμε με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό (αν χρειαστεί να ρίξουμε νερό φροντίζουμε να είναι βραστό).


.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Κορμός



Υλικά:

* 4 πακέτα μπισκότα Miranda Παπαδοπούλου
* 2 βιτάμ (τετράγωνα των 250 gr)
* 1 πακέτο ζάχαρη άχνη
* 1 κουτί κακάο
* 2 βανίλιες
* κομματάκια καρυδιού ή αμυγδάλου 200 gr (ανάλογα τι προτιμάτε)
* 3/4 του νεροπότηρου γάλα
* 2 - 3 φύλλα λαδόκολλας


Εκτέλεση:

 Σπάμε σε 3 - 4 κομμάτια κάθε μπισκότο μέσα σε μια λεκάνη και τα ραντίζουμε με λίγο γάλα.

Σε μια άλλη λεκάνη δουλεύουμε καλά με το χέρι τα 2 βιτάμ. Έπειτα,προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη,τις βανίλιες,τα κομματάκια καρυδιού ή αμυγδάλου και το κακάο (κρατάμε 2 χούφτες από το κουτί) και ανακατεύουμε πολύ καλά (πάλι με το χέρι).

Ρίχνουμε στο μείγμα τα μπισκότα και ανακατεύουμε προσεκτικά για λίγη ώρα.

Απλώνουμε το μείγμα πάνω στις λαδόκολλες, το σχηματίζουμε και αφού τις κλείσουμε καλά τις τοποθετούμε στην κατάψυξη. Σερβίρεται παγωμένο κατευθείαν από την κατάψυξη.


.