Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Κιμαδόπιτα με έτοιμο φύλλο


Υλικά:

* 1 kg κιμά μοσχαρίσιο
* 2 κρεμμύδια ξερά
* αλάτι
* πιπέρι
* λάδι
* 1 pummaro κλασικό
* 1 χούφτα τραχανά γλυκό
* 1 πακέτο φύλλα


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον κιμά μαζί με τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, λίγο αλάτι, πιπέρι και λάδι (1/2 νεροπότηρο περίπου).

Προσθέτουμε το pummaro και νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας περίπου και τον αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου (προσέχουμε να μην τελειώσει το νερό).

Πέντε λεπτά προτού να κατεβάσουμε τον κιμά από τη φωτιά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί (μέτριου μεγέθους) και βάζουμε τα 4 πρώτα φύλλα ρίχνοντας λίγο λάδι ανάμεσά τους.

Έπειτα ρίχνουμε τη μισή γέμιση και προσθέτω άλλα 3 φύλλα ρίχνοντας λάδι πάνω από το καθένα. Μετά ρίχνω την άλλη μισή γέμιση και στρώνω με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα 4 φύλλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (έχουμε προθερμάνει για 5 λεπτά στους 200 βαθμούς) στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.


.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Καρυδόπιτα


Υλικά (για 4 άτομα):

* 125 gr βούτυρο
* 125 gr ζάχαρη
* 125 gr αλεύρι
* 2 αυγά
* 1 φακελάκι μαγιά μπύρας
* 250 gr καρύδια
* 1 ποτήρι λικέρ της αρεσκείας σας
* 1 πρέζα αλάτι
* ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
* μαρμελάδα της αρεσκείας σας


Εκτέλεση:

Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο 1 ώρα πριν να αρχίσουμε την προετοιμασία για το γλυκό. Σε μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μετά τα βάζουμε στο μίξερ για 10 λεπτά και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη κρέμα.

Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τη μαγιά και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια και ρίχνουμε τα μισά στο μίξερ μαζί με το αλάτι και το ποτήρι λικέρ και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Έπειτα ρίχνουμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών που τα έχουμε χτυπήσει προηγουμένως στο multi σε σφιχτή μαρέγκα και χτυπάμε το μείγμα για 5 ακόμα λεπτά.

Τοποθετούμε το μείγμα σε στρόγγυλο ταψί (22 εκατοστά διάμετρο) που το έχουμε αλείψει με λίγο βούτυρο. Ψήνουμε σε καυτό φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε το μείγμα από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Από πάνω στρώνουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας, από πάνω τα υπόλοιπα καρύδια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


.

Λουκουμάδες


Υλικά:

* 1/2 kg αλεύρι
* μισό ποτήρι ζάχαρη
* 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά μπύρας
* 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
* 2 αυγά
* 50 gr βούτυρο
* 1 βανίλια
* λίγο ξύσμα λεμονιού
* 1/4 kg γάλα


Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλυτζάνι με ζεστό νερό.Ζεσταίνουμε το γάλα (μέχρι να γίνει χλιαρό) και λιώνουμε μέσα σε αυτό το βούτυρο.

Χτυπάμε σε ξεχωριστό πιάτο τα αυγά.Ανακατεύουμε όλα τα προηγούμενα μαζί με τη ζάχαρη,τη βανίλια,το ξύσμα λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι με ξύλινη κουτάλα.

Αφήνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, σκεπασμένο με μια πετσέτα για 3 ώρες για να φουσκώσει.

Μετά, σε κατσαρολάκι βαθύ στο οποίο το λάδι είναι καυτό, ρίχνουμε σχηματισμένα κομμάτια της ζύμης (κάθε λουκουμά τον αφήνουμε για 4 λεπτά περίπου). Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σκέτους, με μέλι, με κανέλα ή με σιρόπιπ σοκολάτας.


Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Φακές


Υλικά:

* 1/2 πακέτο φακές 3Α
* 2 κρεμμύδια ξερά
* 4 φύλλα δάφνης
* 2 σκελίδες σκόρδο
* αλάτι
* πιπέρι
* 1/2 κούπα λάδι
* 1 pummaro με ψιλοκομμένα ντοματάκια


Εκτέλεση:

Βάζουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας και ρίχνουμε μέσα τις φακές. Τις αφήνουμε να βράσουν, τις σουρώνουμε στο τρυπητό και τις ξεπλένουμε.

Ξαναβάζουμε νερό λίγο πάνω από τη μέση της κατσαρόλας και ρίχνουμε μέσα τις φακές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και το λάδι. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα χαμηλώνουμε στο μισό του ματιού και αφήνουμε για 1 ώρα.

Μετά, ρίχνουμε το pummaro με ψιλοκομμένα ντοματάκια, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε το μάτι.Μόλις πάρει βράση το μείγμα ξαναχαμηλώνουμε στο μισό του ματιού και αφήνουμε για μισή ώρα περίπου.